[anar_breaking_short_code filed=NWvqRz]
سیمین روان : سرزمینی برای تغییر و بهتر شدن
صمیمیت در فرهنگ دهخدا، یکرنگی و یکدلی معنا شده است؛ یک فرهنگ لغت انگلیسی صمیمیت را بهعنوان «رابطه شخصی نزدیک، آشنا و معمولاً ملایم یا محبتآمیز با شخص دیگر» تعریف میکند که مستلزم «دانش دقیق یا درک عمیق» شخص دیگر و همچنین بیان فعال افکار و احساسات است.
بسیاری از زوجین، کیفیت رابطه خود را بر اساس میزان صمیمیت و میزان احساس نزدیکی خود به همسرشان قضاوت میکنند. احساس صمیمیت یک فرایند درونی جذاب است که نکته اصلی آن، شناخت، درک و پذیرش طرف مقابل و همچنین همدلی با احساسات طرف مقابل و قدردانی از دیدگاه منحصربهفرد او نسبت به جهان است. صمیمیت به ما کمک میکند تا احساس کنیم دوستداشتنی هستیم اما این چیزی نیست که به شکلی جادویی بهخودیخود اتفاق بیفتد؛ اگر دغدغه افزایش صمیمیت دارید، امیدوار باشید؛ با کمی صبر و اراده میتوانید راههای مختلف نزدیک شدن به همسر خود را بیاموزید؛ دکتر دنیس باگاروزی 9 گونه صمیمیت را میان زوجین شناسایی کرده است که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
صمیمیت جسمانی چیزی فراتر از داشتن رابطه جنسی است؛ این نوع صمیمیت یعنی محبت خودمان را از طریق تماس فیزیکی و لمس به همسرمان نشان دهیم؛ نوازش یا ماساژ آرام شانههای همسر در زمان مناسب میتواند از هزار کلمه اطمینانبخشتر باشد. لمس فیزیکی محبتآمیز میتواند به شما و شریک زندگی شما احساس محبوبیت و گرامی داشته شدن بدهد. با به آغوش کشیدن و گرفتن دست همسر، بوسیدن و نوازش کردن او، ماساژ دادن و حتی فقط صحبت کردن با شریک زندگی خودتان میتوانید این نوع صمیمیت را در رابطه خود پرورش بدهید.
از بین همه انواع صمیمیت، صمیمیت عاطفی بیشترین زمان و تلاش را میطلبد زیرا شما باید آگاهانه و فعالانه تصمیم بگیرید که آسیبپذیر باشید، دریچه ذهن و احساسات خود را باز کنید و آنقدر به همسر خود اعتماد کنید که تمام احساسات مثبت و منفی خود را با او در میان بگذارید. یکی از بهترین راههای ایجاد پیوندهای احساسی قوی این است که آشکارا در مورد نیازهای خود صحبت کنید، به تفاوتهای همدیگر احترام بگذارید، حامی و مراقب باشید، علاقه واقعی خود را به زندگی همدیگر نشان دهید و به همسر خود در مورد بیان افکار درونی و خواستههای خود اعتماد کنید؛ صمیمیت عاطفی بهطور خلاصه به معنی انتقال و در میان گذاشتن احساسات مثبت و منفی با همسر و سهیم شدن در تمامی احساسات و هیجانات اوست.
وقتی ایدهها و افکار، احساسات و انگیزهها، تمایلات و علایق خود را باهمدیگر به اشتراک میگذارید درنهایت احساس میکنید که در ذهن همدیگر زندگی میکنید. صمیمیت عقلانی در مورد بحث، درک، در میان گذاشتن و کاوش افکار و ایدههای خود با همسر است. برای تقویت صمیمیت فکری، در مورد موضوعاتی که فکر میکنید و به آنها اهمیت میدهید مانند سیاست، اعتقادات، امور مالی، کتابها یا آهنگهای موردعلاقه خود، لیست سفرها و ارزشهای خودتان صحبت کنید. به نظرات همسر خود گوش دهید و برای دریافت بازخورد انعطافپذیر باشید و به نظرات همدیگر احترام بگذارید.
اگر میخواهید صمیمیت خود را باهمسرتان عمیق کنید، مهم است که تجربههای مشترکی باهمدیگر داشته باشید؛ شما باید برای انجام انواع مختلفی از فعالیتهای مشترک برنامه داشته باشید؛ باهم قدم بزنید، کلاس آموزشی بروید یا درباره چیزی تحقیق و یادگیری داشته باشید، باهم به خرید بروید، مسافرت کنید و کارهای جالب برای انجام دادن باهم پیدا کنید. هدف، ایجاد خاطرات و برقراری ارتباط از طریق تجربههای مشترک و آشنایی هرچه بیشتر با ذهن و علاقههای همدیگر است.
صمیمیت معنوی یعنی به اشتراک گذاشتن چیزهایی که به زندگی شما معنا میبخشند. برای بعضی از زوجین، این میتواند انجام اعمال عبادی یا کارهای خیریه با همدیگر باشد؛ همچنین میتواند قدردانی از طبیعت با و صحبت کردن در مورد آن باشد؛ در میان گذاشتن دغدغههای اجتماعی یا حتی محیط زیستی که برای شما یا همسرتان ارزش بالایی دارند و انجام فعالیتهای مشترک در این جهت نیز میتواند در این دسته قرار بگیرد؛ سعی کنید با ارزشها و مسائل اخلاقی که برای همسرتان ارزش بالایی دارند آشنا شوید و مسائل مختلف مربوط به آنها را بیاموزید.
این مورد یعنی شناختن و به اشتراک گذاشتن چیزهایی که خودم یا همسرم در آن زیبایی میبیند مانند سلیقه موسیقی، غذا، هنر، فیلم، دکوراسیون داخلی و غیره. لزوماً نیاز نیست هردوی ما چیزهای مشابه را دوست داشته باشیم، فقط میتوانیم سلیقه همدیگر را بشناسیم و بپذیریم و باهم شریک شویم.
این مورد یکی از متداولترین انواع صمیمیت است. اگر این کار بهدرستی انجام شود، میتواند راه را برای سایر انواع صمیمیت مانند صمیمیت عاطفی و معنوی باز کند؛ با شناختن نیازها و علاقههای همدیگر میتوانید در این زمینه بهتر شوید. از همسرتان بپرسید چه چیزی را در رابطه جنسی دوست دارد و چه چیزی را دوست ندارد، خط قرمزهای همدیگر را بشناسید، نقاط تحریککننده همدیگر را شناسایی کنید و صادقانه در مورد خواستهها و انتظارات خود صحبت کنید. راههایی برای افزایش چاشنی زندگی خود پیدا کنید و تجربه را رضایتبخشتر نمایید.
این صمیمیت به معنای در میان گذاشتن امیدها، رؤیاها، تخیلات، آرزوها، اهداف، مسائل و مشکلات شخصی با همسر همراه با احساس امنیت و بدون ترس از قضاوت؛ برای اینکه صمیمیت روانشناختی واقعی ایجاد شود، باید یک پایگاه امن اعتماد در رابطه وجود داشته باشد؛ باید این اعتماد طوری شکل بگیرد که هیچکدام از همسران، ترسی از قضاوت، ارزیابی، تمسخر، شرمساری، تحقیر یا تنبیه نداشته باشند و بتوانند ذهن خود را در برابر همسر قابلاعتماد و حامی خود بگشایند.
صمیمیت زمانی، یعنی هر یک از زوجین چقدر وقت میخواهند بهطور روزانه با همسر خود در فعالیتهای صمیمی بگذرانند. تعجبآور نیست مدتزمانی که افراد نیاز دارند با همسر خود در ارتباط باشند از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای برخی از افراد، 15 یا 20 دقیقه در روز ممکن است کافی باشد اما برای دیگری دو ساعت در روز ممکن است کم به نظر برسد؛ به نظر میرسد هرچه دو نفر در اینگونه نیازهای خود متفاوت باشند، از صمیمیتی که در رابطه خود تجربه میکنند احساس رضایت کمتری میکنند.
نویسنده: علی خانی (کارشناس ارشد روانشناسی)